obey-robots.txt
21 April 2019, 10:50
Navigatie
Onderwerp bekijken
Algemeen, maar niet gemeen.
 Onderwerp afdrukken

2008: Downloaders in het vizier

BMP
2008: Downloaders in het vizier


Maandag 29 december 2008, 08:57 - In 2008 was er weer veel juridisch en politiek gesteggel rond het downloaden van muziek, films en games. Intussen leveren webstreams en mobiele downloads steeds meer op.
eKudos MSN Reporter NUjij.nl Symbaloo 9 reacties Door Tonie van Ringelestijn

Afgelopen jaar bracht een ommekeer in de juridische omgang met downloaden in Nederland. Eind juni verwierp de Haagse rechter het kabinetsstandpunt dat een 'privé-kopie van een illegale bron legaal is'. Dat oordeel was onderdeel van een vonnis in een bodemprocedure tussen de branchevereniging van producenten van lege gegevensdragers, zoals cd's en dvd's, tegen de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT).

Die uitspraak luidde het eind in van de unieke Nederlandse situatie waarbij het downloaden van auteursrechtelijk materiaal door de vingers wordt gezien. De komende jaren moeten de gevolgen van de uitspraak duidelijk worden. Naast een verbod op downloaden, is het eventueel ook mogelijk om rechthebbenden via een verhoging van de kopieerheffing op mediadragers te compenseren voor het illegaal downloaden.
Kopieerheffing

Een kopieerheffing op harddiskrecorders, mp3-spelers en geheugenkaartjes kwam er ook in 2008 niet. Het tarief van nul euro werd een jaar 'bevroren'. De bestaande thuiskopieregeling werd opnieuw met een jaar verlengd.

Artiesten en acteurs verenigd in de stichting Norma vingen in 2008 bot bij de rechter in een poging dat bevriezingsbesluit ongedaan te maken. Maar voor 2009 kan bevriezing wel 'onevenredig nadelig' zijn, stelde de rechter. Dat wordt dus komend jaar vervolgd.
Sarkozy

Binnen de bestrijding van filesharing in Europa was er afgelopen jaar een leidende rol weggelegd voor de Franse president Sarkozy, zelf getrouwd met een zangeres en model. De Franse regering wil downloaders die hun gedrag niet veranderen zonder tussenkomst van de rechter een jaar lang van internet afsluiten.

Sarkozy's voorstel vond geen steun bij het Europese Parlement en de Europese Commissie. Die vinden dat de rechter zich over dit soort kwesties moet buigen. Eind november slaagde Sarkozy er toch in om via de Europese ministerraad het amendement van het europarlement dat het Franse anti-piratenplan blokeerde, te schrappen. Daardoor heeft Sarkozy voorlopig vrij spel, tot woede van sommige europarlementariërs.

De Franse entertainmentindustrie koos ook de harde lijn in 2008 en startte het vervolgen van de bedrijven achter enkele p2p-programma's zoals Limewire, Morpheus en Vuze. In Amerika bleef de muzieksector eerst nog doorgaan met het voeren van rechtszaken tegen downloadende burgers, maar aan het eind besloot de platenlobby dat de talloze rechtszaken meer kwaad doen dan goed. De RIAA probeert nu met isp's samen te werken om up- en downloaders van illegale content te weren.
Brein

In eigen land bleef piraterijbestrijder Stichting Brein zich vooral richten op het uit de lucht halen van tientallen Nederlandse torrentsites. Het belangrijkste proces dat Brein in 2008 opstartte was de bodemprocedure tegen de torrentportal Mininova uit de provincie Utrecht. Dat proces kan nog jaren gaan duren.
Klik Hier!

Mininova is een van de allergrootste torrentsites. Via de site zijn inmiddels bijna 7 miljard bittorrent-downloads gestart.
Games en DRM

Was 2007 nog het jaar dat de muziekwereld grotendeels afscheid nam van DRM op downloads, op gamegebied bleef DRM ook in 2008 een rol van betekenis spelen. Rond de kopierbeveiliging van het meest gehypte pc-spel van het jaar, Spore van Electronic Arts, ontstond een flinke rel. EA gebruikte de software SecureROM, terwijl dat niet op de doos stond. Gebruikers moesten zich verplicht authentificeren. Ook hield het programma stiekem bij hoelang een gebruiker online was.

De inzet van DRM kon niet voorkomen dat Spore werd gekraakt en dat het via p2p-netwerken het meest gepirateerde spel van 2008 werd met bijna 1,8 miljoen Bittorrent-downloads. EA kreeg ook twee rechtszaken over de onaangekondigde DRM aan zijn broek.
Betaald downloaden

Hoop voor het betaalde downloadmodel kwam er van de mobiele telefoon. Apple's App Store toonde aan dat mensen best willen betalen voor het downloaden van mobiele programma's mits dat maar makkelijk genoeg is. Google volgde met zijn Android Market het voorbeeld van Apple.

Ook rond mobiele muziekdownloads was er genoeg innovatie. Nokia kwam met Comes With Music: een jaar lang gratis downloads van miljoenen liedjes van de vier grote platenmaatschappijen bij aankoop van een telefoon. In 2009 wil Nokia dat model ook in Nederland aanbieden. Concurrent Sony Ericsson kondigde met zijn PlayNow Plus aan iets soortgelijks te zullen lanceren.
Streams als cashcow

Veel populairder dan downloads is echter het kijken en luisteren in Flash op sites geworden. Die trend zette zich in 2008 door. Maar 'persoonlijke radiodiensten' als Last.Fm en Pandora ondervonden hinder van torenhoge royaltykosten.

Intussen begint de entertainmentindustrie door te krijgen dat er geld is te verdienen met het vrijgeven van content op het web, in ruil voor advertentie-inkomsten. Zo zegt Universal Music inmiddels 'tientallen miljoenen dollars per jaar' te verdienen aan muziekvideo's op YouTube. [eind]


Bron webwereld.nl door Tonie van Ringelestijn

Gr BMP

http://webwereld....izier.html
Wie ben ik om aan mijzelf te twijfelen
 
Black Tiger
De rechter is geen hogere rechtbank dus er kan nog vanalles gebeuren.
Eigenlijk is dat oud nieuws wat webwereld nu een beetje uit het nieuwsoverzicht over 2008 naar boven heeft gehaald.

Feitelijk wordt nu de particulier in onwetendheid gedompeld en door de rechter in een staat van verwarring gebracht.

Je kunt namelijk niet weten of iets van illegale upload afkomstig is ja dan nee.
Verder heeft de regering een uitspraak gedaan dat downloaden van films en muziek wel legaal was.
En als derde zit er die heffing van Stichting Thuiskopie op de lege media. Als e.e.a. verboden is, dan mag die heffing er juridisch niet op zitten want dan is dat diefstal omdat je betaald voor iets wat je niet krijgt.Smile
Ergo: De burger wordt alleen maar in verwarring gebracht en men zal de burger hierop dus ook niet kunnen veroordelen zonder dat de bedrijven en juridische macht en wetgeving hier eerst duidelijk over verschaft hebben.

Dus hier is het laatste woord nog lang niet over gevallen.

Greetings, Black Tiger
 
biggetje
De politiek en andere graaiers die moeten niet zo zeuren.

Zolang ze zelf nog de aanleiding zijn voor het downloaden moeten ze gewoon hun klep houden.

Ik zal het even uitleggen:

SBS6 kerstparade: origineel 18.15 video ingesteld 18.10, begin gemist
herhaling kerstparade, ruimer ingesteld: totaal niet geweest of op een ander tijdstip. Nu had ik Postars of zoiets

Comedy Central Fraiser: origineel 0.55 video ingesteld 0.50 begin gemist
Dag erna frasier origineel 0.55 video op 0.30 gezet. wat denk je: begin gemist, ja echt waar !!!!!!

Goed, de herhaling van Guido Weijers, ruim ingesteld, begin gemist !!!!.

Dus ja, nu heb ik net 64GB aan Frasier seizoenen gedownload en de show van Guido Weijers.
Ik zie ze net als anderen graag compleet, dus ik heb geen keus, toch ?

Laten ze eerst maar eens de uitzending op de tijd laten beginnen zoals aangekondigd in de Gids, daarna mogen ze zeuren. Nu duidelijk niet.
Gewijzigd door biggetje op 02 januari 2009, 15:30
 
BMP
Uitspraak van de rechter in bovenstaand stuk van webwereld druist rechtstreeks tegen de wet in.

De wet zegt dat je muziek en films voor eigen gebruik mag downloaden, het delen en uploaden van films muziek (p2p/usenet) is per wet wel verboden.

Het downloaden van software is ten alle tijde per wet verboden
dat is kort door de bocht alle software waarvoor je dient te betalen, geld dus niet voor freeware en opensource natuurlijk.

Europees gezien zit men nog lang niet op een lijn en zolang er nog steeds heffingen betaald worden op media dragers en zolang wetten en uitspraken elkaar tegensprekend is er nog grote onduidelijkheid, en zal er zeker een vervolg op gaan komen.


BMPWie ben ik om aan mijzelf te twijfelen
 
Black Tiger
De wet zegt dat je muziek en films voor eigen gebruik mag downloaden

Nee hoor, dat staat helemaal niet zo specifiek in de wet.
Net omdat het niet specifiek beschreven staat, kan de rechter het oordeel vellen dat je wel legaal mag downloaden wat legaal aangeboden wordt, maar niet legaal mag downloaden wat illegaal aangeboden wordt.
Dat is net het probleem.

Europees zit men inderdaad nog lang niet op 1 lijn, want in Duitsland doen ze de heffing bijv. op de hardware (dvd schrijvers) en hier op de media, anderen hebben dacht ik totaal geen heffing... Frankrijk kent wel een downloadverbod... het is een rommeltje.

Greetings, Black Tiger
 
BMP
Nee hoor, dat staat helemaal niet zo specifiek in de wet.


Kijk leuk weer de verwarring omtrent de wetgeving,
Volgens de wet is het nog steeds toegestaan om muziek te downloaden, mits er niet word gedeeld of ge upload zie hier een artikelhttp://www.mixel....e-wet.html

Dus torrent gebruik bij een geregistreerde tracker is per wet niet toegestaan al download je alleen films en muziek, waarom,....... puur omdat je die bestanden deelt op het internet.

Je ziet dat stichting brein veelal alleen bezig is om torrenttrackers plat te gooien en dat doen dat door de de hoster onder druk te zetten en dat lukt ze meestal.

Er komt wel eens wat in het nieuws over usenet dat ze dat willen aanpakken maar voorlopig lukt dat niet zolang er wettelijk en Europees gezien zo veel tegenstrijdigheden zijn.

Dus idd Black Tiger het is een rommeltje en voordat de chaos op een lijn zit zijn we een aantal jaren verder.
Gewijzigd door BMP op 05 januari 2009, 16:46
Wie ben ik om aan mijzelf te twijfelen
 
Spring naar forum:
 Nieuw onderwerp  Beantwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; '2008: Downloaders in het vizier', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerpen Forum antwoorden Laatste bericht
Welke actie had Alice in November 2008? Algemeen 29 11 mei 2009, 21:09
uitval internet 28-5-2008 0:16 - 0:54 Werkzaamheden 2 28 mei 2008, 01:57
Storing 9 maart 2008 ??? Storing 29 14 maart 2008, 19:59
Storing telefonie 7-3-2008 Storing 6 07 maart 2008, 16:49
Storing in BBned netwerk op 5/6 feb. 2008 Storing 4 07 februari 2008, 01:34
Goedemorgen bezoeker
Shoutbox
U moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Er zijn geen berichten gepost.
Inloggen / Registreren
Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Laatst geziene leden
Ledenenquête
Welk modem heb je in gebruik voor je Alice internetverbinding?

Alice Copperjet
Ledenenquête: Welk modem heb je in gebruik voor je Alice internetverbinding? Alice Copperjet 85% [104 stemmen]
85% [104 stemmen]

Alice AVM
Ledenenquête: Welk modem heb je in gebruik voor je Alice internetverbinding? Alice AVM 8% [10 stemmen]
8% [10 stemmen]

Overige modems
Ledenenquête: Welk modem heb je in gebruik voor je Alice internetverbinding? Overige modems 7% [9 stemmen]
7% [9 stemmen]

Stemmen: 123
U dient in te loggen om te stemmen.
Gestart: 05 aug 2010

Enquête-archief